Jukka-festarit

La 4.9.2021 klo 14 Sodankylän kirjasto. Taidenäyttelyn avajaiset ja kirjan julkistus.
Vapaa pääsy.

  • “Mies ja koira” taidenäyttelynavajaiset. Jukka Tarkiaisen taidevalokuvia vuodelta 2020-21. Näyttely on avoinna 2.9.-30.9.2021 Sodankylän kirjastolla. Koronakeväänä 2020 Jukka osallistui Poikkeustila 2020 dokumentaariseen valokuvausprojektiin. Dokumentaarisen kuvan lisäksi hän kuvasi itseään ulkoiluttamassa koiraa. Taiteilija sijoitti parivaljakon ”Mies ja koira” digitaalisen kuvankäsittelyn avulla erilaisiin ympäristöihin ja ajanjaksoihin.
  • “Mies ja koira” kirjanjulkistus, kuvakirja 60 s. Värikäs kuvakirja pohjoisen parivaljakon seikkailuista.

La 4.9.2021 klo 15.45 Elokuvateatteri Lapinsuu. Elokuvanäytös – lyhytelokuvia ja musiikkivideoita.
Vapaa pääsy. Esityksen kesto 1 h 20 min. Ohjaaja paikalla.

  • “Tanssiinkutsu” video Sodankylän elokuvajuhlille 2021. Kesto 4 min.
  • Jalla Jalla: “Hospital waltz” musiikkivideo vuodelta 1994. Kesto min.
  • “Erämaateatteria katsomassa Käsivarressa” dokumenttielokuva. Juha Hurmeen johtaman erämaateaatteri Operaatio Paulaharjun esitys Pitsusjärvellä lähellä Haltia vuonna 2018. Kesto 36 min.
  • Takarajan Karajan: “Koditon” musiikkivideo vuodelta 2016. Kesto 4 min.
  • Ensiesitys “Vantus meren rannalla” dokumenttielokuva. Juha Hurmeen johtaman erämaateatteri Operaatio Paulaharjun viimeinen esitys Itä-lapissa Sallassa 2019. Kesto 27 min.
  • Desert Planet: “Asteroid Hopper” musiikkivideo vuodelta 2001. Kesto 4 min.

Jukka-festareiden facebook-tapahtuma https://www.facebook.com/events/582332743140485?ref=newsfeed

Mies ja koira -kuvakirja julkaistaan Sodankylän kirjastolla taidenäyttelyn avajaisissa lauantaina 4.9.2021 klo 14.
Tämäkin kuva on esillä Sodankylän kirjastolla taidenäyttelyssä. Näyttely on esillä elokuun loppuun. Jukka Tarkiainen: Mies ja koira aikamatkalla 30-luvun Sodankylässä 2020, digikollaasi. Alkuperäinen mustavalkoinen valokuva: Suo, Siiri 1932, Museovirasto, Historian kuvakokoelma, lisenssi CC 4.0
Jukka Tarkiainen: Mies ei mahdu asuntoon, 2020, digikollaasi
Elokuvanäytöksessä elokuvateatteri Lapinsuussa nähdään rockyhtye Jalla Jallan musiikkivideo. Jalla Jalla Tavastia klubilla Helsingissä 1993. Harri Pöyhtäri ja Jukka Tarkiainen. Kuva: Pentti Hokkanen.
Elokuvanäytöksessä elokuvateatteri Lapinsuussa nähdään Desert Planet -yhtyeen musiikkivideo. Tässä yhtye Berliinissä jakautumisen aikaisen Cehckpoint Charlie -rajanylityspaikan kyltin alla. Jari Mikkola, Antti Hovila ja Jukka Tarkiainen. Kuva: Martti Trillitzsch.
Elokuvanäytöksessä elokuvateatteri Lapinsuussa nähdään dokumentti ”Erämaateatteria katsomassa Käsivarressa”, jossa nähdään teatteria huikean hienoissa maisemissa Enontekiöllä. Kuvassa suurtunturi Urtaspahta ja autiotupa Urtashotelli.
Elokuvanäytöksessa Lapinsuusssa nähdään ensiesitys dokumentista ”Vantus meren rannalla”. Kuvassa ohjaaja-kirjailija Juha Hurme Sallassa Tuntsan Pirtillä 2019 erämaateatteri Operaatio Paulaharjun esitystä ennen. Kuva: Jukka Tarkiainen.
Elokuvanäytöksessä nähdään Takarajan Karajan-yhtyeen musiikivideo, joka on kuvattu Sodankylässä. Kuvassa yhtyeen jäsenet Jussi Ojuva ja Jukka Tarkiainen vuonna 2016. Kuva: Jukka Tarkiainen.
Annikki ja Matti Lehtinen olivat pääosassa Tanssiinkutsu videolla. Video tehtiin Sodankylän elokuvajuhlille 2021 ja se nähdään elokuvanäytöksessä Lapinsuussa. Kuva: Jukka Tarkiainen/Sodankylän elokuvajuhlat.

Elokuvat ja musiikkivdeot

”Tanssiinkutsu” on Sodankylän elokuvajuhlille vuonna 2021 kuvattu video. Legendaarisen Caj Chydeniuksen sävellyksen Nuoruustango soittaa sodankyläläinen harmonikkataiteilija Jukka Hannula. Videolla esiintyy jäseniä Sodankylän seuratanssijat -yhdistyksestä. Videon ohjasi Jukka Tarkiainen ja se on kuvattu Sodankylässä.

Jalla Jalla : ”Hospital waltz” musiikkivideo vuodelta 1994. Lappilainen rockyhtye Jalla Jalla vaikutti aktiivisimmillaan vuosina 1987-1996. Yhtye teki kolme albumia, minialbumin ja lukuisia ep- ja single-levyjä joita julkaistiin suomen lisäksi mm. Englannissa, USA:ssa ja Saksassa. Hospital Waltz on yhtyeen ainoa musiikkivideo. Videon tuotti Jukka Tarkiainen yhdessä bändin kanssa. Musiikkivideo on osittain kaitafilmattu yhtyeen euroopan kiertueilla ja pääosin kuvattu legendaarisen rovaniemeläisen keikkaklubin Cafe Tivolin takapihalla. Kuvaajana häärii myös myöhemmin Lordina tunnettu Tomi Putaansuu. Musiikin on säveltänyt Jouko Hiltunen ja sanat on Jukka Tarkiaisen.

“Erämaateatteria katsomassa Käsivarressa” on dokumenttielokuva Erämaateatteri Operaatio Paulaharjun esityksestä “Niilas Saaran kiroissa” Käsivarressa lähellä Haltia huikaisevissa maisemissa. Kirjailija-ohjaaja Juha Hurmeen johtama erämaateatteri esitti vuosina 2015-2019 vuosittain esityksiä eri kohteissa ympäri Lappia. Projektin lähteenä oli Samuli Paulaharjun ”Tunturien yöpuolta” novellikokoelma ja teatteriseurue dramatisoi novelleista useita pienoisnäytelmiä. Yleisön piti vaeltaa paikan päälle nähdäkseen esitykset – usein kymmeniä kilometrejä. Käsivarressa saattoi matkaa tulla vaeltajille yli 100 km. Luontokokemuksesta tuli tärkeä osa teatterielämystä. Teatteriryhmässä oli mukana ammattinäyttelijöitä, tanssijoita, muusikkoja ja lavastaja. Jukka Tarkiainen teki erämaateatteria käsittelevät dokumenttielokuvat ns. reppumteodilla eli vaelsi saman reitin kuin kaikki muutkin kamerakalusto repussaan.

Takarajan Karajan: ”Koditon”. Sodankyläläinen lauluntekijä Jussi Ojuva ja Jukka Tarkiainen tekivät musiikkia erilaisten kokoonpanojen keralla 2015-2016 vuosina. ”Koditon” on Takarajan Karajan pitkäsoitolta ”Koti-ikävä” napattu ralli. Sanat on Dan Anderssonin ja sävel Jussi Ojuvan. Jukka Tarkiainen sovitti ja miksasi biisin ja ohjasi siihen musiikkivideon. Musisoinnit hoitivat Jussi ja Jukka; bassossa Timo Hietanen. Musiikkivideon päähenkilönä esiintyy Jyri Tarvainen ja video on kuvattu Sodankylässä.

Vantus meren rannalla” dokumenttielokuva. Juha Hurmeen johtaman Erämaateatteri Operaatio Paulaharjun viimeinen esitys Itä-lapissa Tuntsan Pirtillä Sallassa elokuussa 2019. Samuli Paulaharjun novelli sijoittuu meren rannalle kalastajien keskuuteen Norjan rannikolle. Kesto 27 min. Elokuvaa ei ole aiemmin esitetty julkisesti.


””Asteroid Hopper” on lappilaisen elektrobändi Desert Planetin ensimmäinen musiikkivideo vuodelta 2001. Videon käsikirjoitti työryhmä ja sen ohjasi Jari Mikkola. Musiikki on Jukka Tarkiaisen käsialaa. Video julkaistiin ennen youtube-palvelua. Sen hauska videopelimäinen musiikki ja lappilainen huumori tehosivat maailmalla. Video pääsi vähäksi aikaa amerikkalaisten linkkilistojen kärkeen ja sitä jaettiin niin paljon, että suomalainen palvelin kaatui kun tuhannet yrittivät katsoa videota samaan aikaan.

Jukka-festareita on tukenut Sodankylän Kunnan sivistyslautakunta.

Lapin Kansa 2.9.2021 Toim Elina Melamies.